Trka

4 ELEMENTS // 31.08.2024. // Rtanj – Bovansko jezero

Nakon povratka u 2018. godini na staru lokaciju vreme je za osmo izdanje najatraktivnijeg izazova u prirodi. Pauza nakon kovida je gotova. Izabrali smo poslednji vikend avgusta, najviše zbog stabilnog i povoljnog vremena za pilote. Od ove godine sektor vazduha će biti posvećen Miroljubu Janićijeviću – Cekiju iz 63. padobranske brigade koji je nažalost nastradao. Ceki je više puta bio pobednik na ovoj trci sa svojim timom „Specijalne brigade“.

PRIJAVA 2024

Opis:

Trka predstavlja najtežu sportsku štafetnu bitku u istoriji autdor sportova. Svaki tim se sastoji od pet različitih sportista – individualaca. Trkač, pilot, plivač, kajakaš i mauntinbajker, svaki od njih se takmiči u svom elementu (voda, vazduh, zemlja), a svaki od njih je i vatra u svom elementu. Zašto vatra? Vrlo prosto – napor je takav da se ne može opisati rečima! Svaki deo tela sagoreva.
To najbolje možete videti u našoj foto i video galeriji.
U 2024. godini moćni Rtanj ponovo dočekuje najspremnije sportiste. Otvorenog tipa, u netaknutoj prirodi, sa nimalo lakim izazovima, tehnički teškim terenima i neprevaziđenim pogledom sa vrha Šiljak. Preko 90 km različitih staza, uspona, puno znoja, napetosti, kalkulisanja, emocija, bitke sa prirodom i samim sobom. Podeljeno na 5 potpuno različitih sportova, 5 izazova, samo za najodvažnije, tehnički i mentalno 100% spremne.

Detalji:

Trkači, prvi startuju u 8 časova:
6 km; 900 m visinske razlike, južna staza Rtnja (start kod hotela Ramonda). Staza će biti markirana tako da seče serpentine. Cilj je na vrhu Šiljak gde se radi primopredaja sa pilotima. Trkači moraju imati astrofoliju, mobilni i svoju vodu kao obaveznu opremu. Preporučujemo štapove. Sektor skajraninga na ovoj trci vodi selektorski skajraning tim (Spartak–Tovilović).
Piloti / paraglajding:
20 km vazdušnom linijom, vrh Rtnja (Šiljak) – Bovansko jezero, 1.300 m visinske razlike. U slučaju ranijeg sletanja, pilot je u obavezi da dotrči na jezero sa opremom i preda štafetu plivaču. Piloti će imati obavezne GPS uređaje i moraju pokazati zapis sa XC globe-a sudiji (trek log). Ovo je koncept “fly & hike”, a ne samo “fly”! Piloti su obavezni da takođe spreme obaveznu zaštitnu prekrivku (“rain cover” za ranac). Ukoliko pilot nema trek log, ide DSQ, a timu se element vazduha računa 4 sata. Pilot koji ne stigne za 3 sata nakon aktivacije na Šiljku, takođe je DSQ, i tom timu se računa takođe 4 sata vreme za element vazduha. Sudija za ovaj sektor: Petar Lončar.
Plivači:
1,9 km, Bovansko jezero na 250 m nadmorske visine. Distanca za Half Ironman triatlon. Bove, sigurnosni čamac, moguće je korišćenje odela. Sudija za ovaj sektor 4 Elements trke: Milutin Petković.
Kajakaši:
5 km, Bovansko jezero na 250 m nadmorske visine. Bove, sigurnosni čamac, sudija ovog sektora: Milenko Našagaćin
Mauntinbajkeri:
33 km, Bovansko jezero – južni plato Rtnja – selo Rtanj (start trke) 1.200 m visinske razlike, 10 km asfalta. Sudija za ovaj sector: Bojan Đurđić (fit fast).

Sve sudije su vrlo iskusni, bivši sportisti osvajači mnogih medalja i rekorda u svom sportu. Većina njih je uzimala trofeje i na ovoj trci. U narednom perodu svaki sudija će dostaviti tačna pravila i procedure po sportu.

Detalji, vezano za svaku štafetu biće dostavljeni svakom kapitenu tima do 20.08.2024. Prijave su otvorene na ovom sajtu, kao i opis formulara, nagradni fondovi, uslovi, visina kotizacija po timu. Krajnji rok za prijavu je 15.08.2024. Rezervni dan u slučaju lošeg vremena je nedelja 1. septembar.

Sve informacije možete dobiti i od direktora trke: itsmarkonikolic@gmail.com Marko Nikolić +381638670711

* Postoje dve vrste plasmana, generalni – ekipni i po sportovima – individualni.

PRIJAVA 2024