Kapiten ekipe „Comrades“

Odlučili smo se za intervju sa kapitenom ekipe Comrades iz više razloga. Nov tim, odličan rezultat i jedini kapiten koji je poslao konstruktivan mail sa ozbiljnim predlozima za unapređenje trke. Nažalost, u međuvremenu Ivan Vukosavljević je na letenju polomio kičmu. Trenutno je u fazi oporavka i dobro napreduje. To govori koliko je bitna bezbednost kad su u pitanju outdoor sportovi. Želimo mu brz oporavak od srca i da opet „jezdi“ nebom.

  • Iskustvo tvog tima nakon prvog učešća na 4 elements trci? Nakon trke smo svi bili pod jakim utiscima. Rtanj svojom veličinom ostavlja bez daha. Iskustvo je ne svakidašnje. Dati sve od sebe u svojoj disciplini i oslanjati se na kolegu iz ekipe iz totalno druge discipline. Takav spoj elemenata diže adrenalin na visok nivo.

  • Koliko se dugo baviš paragladingom? Paraglajdingom se bavim 13 godina. Ovakvu vrstu takmičenja smo pre 4 elementsa imali priliku samo da pratimo preko interneta, takmičenja koja su se održavala širom sveta. Kada sam video da se 4 elements vraća ponovo na scenu odma smo okupili ekipu.

  • Obzirom da je zbog lošeg vremena ukinut element vazduha 2018. (u dogovoru sa ostalim pilotima), ne možemo te pitati za tvoje iskustvo ali svakako te možemo pitati za savet. Pošto je naša trka uvela po prvi put u Srbiji koncept „hike & fly“ format za paraglajding, kakav je tvoj predlog? Nažalost zbog lošeg vremena otkazano je letenje. Pošto je 4 elements uveo po prvi put u Srbiji koncept „hike & fly“ disciplinu za paraglajding, veoma popularnu u svetu, po mom mišljenju nije trebalo odstupati od tog koncepta. Ako nema uslova za letenje, takmičari bi trebali peške sa opremom na ledjima savladati zadatu rutu ili naći pogodnije mesto za poletanje. Rtanj je ozbiljna planina gde se vremenski uslovi brzo menjaju, ne moze se očekivati da svako takmičenje bude dobro vreme i da ceo dan budu povoljni uslovi za poletanje sa paraglajderom.
  • Šta preporučuješ pilotima za ovu vrstu takmičenja? Pilotima preporučujem da lete što višlje. 🙂 Da obavezno ponesu zaštitu za opremu od kiše i naravno da oprema bude sto lakša zbog trčanja.
  • Šta bi menjao kod svog tima? Kod svog tima ne bi menjao ništa. Bez obzira na rezultat koji smo ostvarili (4. mesto) znam da je svaki član dao sve od sebe, zadnji atom snage za ekipu. Atmosfera u ekipi je fantastična, svi se medjusobno poštujemo. Pre takmičenja se nismo poznavali izuzev Nenada Rabasovića i mene, a sada smo drugari. Ne bi nikad upoznao te kvalitetne ljude da nije bilo 4 elementsa, a to je ono najvrednije.

  • Da li dolazite i ove godine? Ove godine smo planirali da dodjemo. Zbog nepredvidjenih stvari koje su se desile plan je da ekipa bude u izmenjenom sastavu. Vladimir Petraš (plivač) najverovatnije će u vreme takmičenja biti u Americi. A ja se zbog povrede moram oporavljati, neću uzeti učešće ali nadam se da ću moći da dodjem kao navijač.
  • Poruka ostali timovima? Ostalim timovima bi poručio da uvek razmisljaju o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika. Discipline su same po sebi zahtevne, ekstremne i pune adrenalina. Opreza nikad dosta. Ipak svi na kraju dana treba da odemo kući porodicama, prijateljima…